Buurtaccommodaties in gesprek met de gemeente(raad)

Afgelopen dinsdagavond 9 april organiseerde Groninger Dorpen, samen met BBOG en de Speeltuincentrale Groningen een ontmoeting tussen (bijna) alle buurtaccommodaties en de gemeente.

Bomvol was het in Wijkcentrum Het Dok in Lewenborg. Leden van de nieuwe gemeenteraad van Groningen en vertegenwoordigers van ruim 30 verschillende sociaal-culturele accommodaties gingen daar enthousiast met elkaar in gesprek. Sinds de samenvoeging met de voormalige gemeenten Ten Boer en Haren kent Groningen, naast buurt- en speeltuinverenigingen en buurt- en wijkcentra, ook een flink aantal dorpshuizen.

Een overzicht van accommodaties in de stad, met speeltuin (paars) en zonder speeltuin (blauw en oranje)

Er is sprake van grote verscheidenheid
Vier accommodaties gaven een presentatie aan de zaal. Er is sprake van grote verscheidenheid, zo bleek. Speeltuinvereniging VHJ (‘Voor Hoogkerks Jeugd’) heeft de beschikking over een gebouwtje van nog geen 100 m². Het Dok is met 3.000 m² een van de grootste wijkcentra van Nederland. Dorpshuis De Tiehof in Onnen heeft een beheerder in dienst, in Thesinge draait Dorpshuis Trefpunt volledig op vrijwilligers. Maar als ontmoetingsplek spelen zij allemaal een cruciale rol in de leefbaarheid van het dorp of de wijk.


De zaal in het Dok was bomvol. Raadsleden en betrokkenen bij de buurtaccommodaties met elkaar in gesprek

Wethouder Carine Bloemhoff blij met initiatief
Het nieuwe accommodatiebeleid van de gemeente dat de komende tijd tot stand zal komen is uiteraard van groot belang voor de accommodaties en zij willen er graag over meepraten. Wethouder Carine Bloemhoff is daar blij mee: ‘Heel fijn dat jullie dit initiatief hebben genomen om nu al met ons in gesprek te gaan. Op 1 januari 2021 willen we het nieuwe, verbrede accommodatiebeleid laten ingaan. Dat betekent dat het in de zomer van 2020 klaar moet zijn. Uiteraard worden jullie het komende jaar betrokken bij dit proces, dat we nog moeten organiseren’.

De raadsleden waren onder de indruk
De raadsleden, die konden “speeddaten” met de accommodaties, waren onder de indruk van de verhalen die zij te horen kregen. Marjet Woldhuis van 100% Groningen: ‘Applaus voor de geweldige inzet van al deze vrijwilligers’. Peter Rebergen van de ChristenUnie: ‘Wat ik vandaag vooral heb opgestoken is dat we als gemeente maatwerk moeten leveren richting de accommodaties’. Bé Kloosterhuis van buurtcentrum De Semmelstee in Corpus Den Hoorn heeft een duidelijke boodschap voor de raadsleden: ‘Kom eens bij ons op bezoek om te zien wat wij allemaal doen’.

Drie belangenorganisaties slaan de handen ineen
De avond werd georganiseerd door het BBOG, de Speeltuincentrale Groningen en Groninger Dorpen. De drie belangenorganisaties die zich in Groningen bezig houden met het ondersteunen van de accommodaties.

De presentaties van de avond zijn hier te downloaden:
Dorpshuis De Tiehof Onnen
Dorpshuis Trefpunt Thesinge
BSV VHJ Hoogkerk
Het Dok Lewenborg
Gemeente Groningen

(Met dank aan Groninger Dorpen voor bovenstaand verslag van de avond)

[gepubliceerd op 16 april 2019]