Ons Belang bestaat 100 jaar!

Het was feest bij Ons Belang afgelopen zaterdag. De speeltuin in Oosterparkwijk bestaat honderd jaar! Jaap de Graaf vertelt meer over deze bijzondere dag in dit interview met OOG, hieronder een paar stukjes:

Hoi Jaap! Een speeltuinvereniging die honderd jaar is …
“Ja, geweldig hè? We zijn ook één van de oudste verenigingen in het land. Ik geloof dat er in Amsterdam een vereniging zit die in 1907 is opgericht. Die is dus nog ouder. Maar wij behoren zeker tot de oudste vijf in het land. Hoewel je de situatie van toen niet meer kunt vergelijken met nu. Vroeger was Ons Belang namelijk een bewonersorganisatie. Men runde de speeltuinvereniging, maar ondertussen sprak men ook met de woningverhuurder als de huurprijzen te hoog waren. En men sprak met de gemeente over wat er allemaal nog moest gaan gebeuren.”

Hoe belangrijk was een speeltuin in die tijd?
“Ja, toch wel heel belangrijk. De speeltuinvereniging werd opgericht met het idee om kinderen een goede kans te geven. Men wilde door middel van een speeltuin de kinderen vaardigheden aanleren waar ze in de toekomst, als geschoolde werknemers, baat bij zouden hebben. En het ging er heel serieus aan toe. In de Oosterpark waren er drie speeltuinen. Eentje met een communistische pijler, met een christelijke en een socialistische. Volgens mij behoort Ons Belang tot die laatste pijler. Het was dus verzuild. En op die manier werd er ook gestalte gegeven. Dus ook op het gebied van opvoeding werden er flinke stappen gezet.”

Als speeltuinvereniging doen jullie heel veel. Behalve de speeltuin is er ook een ruimte waar jullie activiteiten organiseren. Hoe gaat het op dit moment met jullie?
“Het gaat op zich goed, maar we hebben een moeilijke tijd achter ons liggen. Dan doel ik op de coronajaren die er toch wel ingehakt hebben. Maar ook qua bestuur. Kijk, je leeft in een tijd waarin het moeilijk is om mensen aan je te binden. Jarenlang is de vereniging gerund door een aantal zeventigers. Dat hebben ze met heel veel liefde gedaan. Maar de komma is dat nieuwe mensen niet waren te vinden. Vorig jaar herfst zijn wij ingestapt.”

Benieuwd naar het hele interview? Dat lees je hier