Recap: Superhelden Speelfestival meivakantie

De Speeltuincentrale organiseert elke voorjaars-, mei-, zomer- en herfstvakantie de zogenoemde Speelfestivals. Deze Speelfestivals zijn gratis toegankelijk voor alle kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud in Groningen. Elke vakantie hebben de Speelfestivals een thema, deze meivakantie was het thema Superhelden. De Speelfestivals zaten vol leerzame, sportieve en creatieve (buiten)activiteiten die te maken hadden met superhelden. Het is voor de Speeltuincentrale belangrijk dat kinderen spelenderwijs dingen ontdekken en leren en dat dit voor alle kinderen toegankelijk is.

Maandag 24 april – Superhelden verzamelen!

De aftrap van de Speelfestivals was in Helpman-Oost. Een prachtige speeltuin met veel natuurlijke elementen, zoals een boomhut die verstrengeld zit in twee grote bomen. Alle kinderen waren deze dag superhelden. De activiteiten waren daar op verschillende manieren op ingericht. Er was een workshop superhelden maskers maken, die de kinderen konden gebruiken tijdens een potje lasergamen in de speeltuin. Er was een photobooth waar we door optische illusie te creëren, de kinderen als vliegende superhelden met maskers en capes, in de “lucht” portretteerden. Al met al een geslaagde dag. De superhelden waren wel wat moe aan het eind van de middag, maar dat krijg je als je je met wereld-reddende praktijken bezig houdt.

Dinsdag 25 april – Dierenambulance to the rescue!

In BSV De Apenkooi was deze dag het Speelfestival+, een extra lang programma van 11 tot 16 uur vol leerzame activiteiten voor de kinderen dit omdat de Speeltuincentrale samenwerkt met de Verlengde Schooldag. Ze leerden zelfverdediging en vechtkunsten met elkaar en werden mooi geschminkt door onze vrijwilligers. De dierenambulance kwam ook langs om de kinderen te vertellen over hoe ze de dieren in Groningen veilig houden. En als afsluiter konden de jonge superhelden nog lekker buitenspelen en spelletjes doen als touwtje trekken en lasergamen.

Woensdag 25 april – Een koekje van eigen deeg!

Vandaag in BSV de Semmelstee in Corpus Den Hoorn kregen de kinderen een cursus zelfverdediging met o.a. boksen, stoot- en afweer manoeuvres en elkaars superkrachten bundelen om de slechteriken te verslaan. De kinderen waren erg enthousiast en energiek, ze leken veel geluk te halen uit actief bezig zijn. Na een korte pauze met limonade en fruit hebben de kinderen koekjes gebakken in kleine groepjes. Dat vergde ook veel samenwerking om de juiste ingrediënten op het juiste moment bij elkaar te voegen. Gelukkig kwamen de koekjes heerlijk geurend uit de oven en konden de keukenprinsen en prinsessen hun creatie na het afkoelen proeven.

Dinsdag 2 mei – Keukenhelden en politieagenten!

In BSV De Hoogte kwam jeugdagent Jouke van der Veen langs om de kinderen alles te vertellen over zijn beroep en hoe hij de jeugd in Groningen veilig houdt. Er was veel belangstelling voor wat hij te vertellen had bij de kinderen. Zijn politieauto die op het pleintje stond was natuurlijk ook erg interessant om te zien. De kinderen mochten de auto van binnen zien, alle soorten lampen werden gedemonstreerd, wat er in de kofferbak zat werd bestudeerd (EHBO kistje, afzet lint, een kogelvrij vest, etc.). De kinderen mochten het kogelvrij vest passen. Best wel een zwaar vest, maar voor onze sterke superhelden was het geen probleem. Ter afsluiting van deze spannende dag kreeg iedereen een broodje knakworst of een broodje kaas te eten.

Bij BSV Selwerd was er vandaag weer een Speelfestival+, een extra lang Speelfestival vol activiteiten net als bij De Apenkooi in samenwerking met de Verlengde Schooldag. Vandaag gingen veertig superhelden allerlei gerechten koken. In kleine groepjes maakten de kinderen o.a. verse kruidenboter, pasta met gehaktballen en heerlijke toetjes met vla, siroop en cake. Daarna ging de grote groep kinderen en begeleider samen genieten van de kookkunsten. Daarna konden de kinderen hun creativiteit uiten tijdens het striptekenen met Varkentje Rund. Er werden prachtige tekeningen gemaakt en mooie superhelden maskers. Creativiteit in overvloed!

Woensdag 3 mei – Ninja’s en rappers!

Bij BSV Paddepoel waren de ninja’s de superhelden van het Speelfestival! De kinderen leerden allerlei ninja kunsten en trucjes. Super intensief een leerzaam voor de kleintjes. Na een korte pauze met limonade en fruit kregen de kinderen buiten een voorstelling te zien van de ninja masters. Heel indrukwekkend om te zien hoe ze met nep zwaarden en stokken dansten en hun mooie bloemige waaiers lieten wapperen in de wind. Daarnaast konden ook de muzikale superhelden hun talenten laten zien met de cursus raps schrijven van StudioT. De stoere kinderen mochten hun eigen rap schrijven en voordragen aan de groep. Al met al een vrij intensieve en sportieve middag dus als beloning voor alle inzet en moed kregen de kinderen lekker soep met stokbrood tussendoor.

Donderdag 4 mei – Heerlijk buiten spelen!

Het was heerlijk zonnig in de speeltuin van BSV DIB, fantastisch weer voor de kinderen om buiten te spelen. Ze gingen buiten touwtje trekken, vechtoefeningen en zelfverdediging doen. Daarnaast konden de jonge helden hun energie kwijt in de prachtige speeltuin. Verder konden ze binnen hun fantasie los laten met striptekenen en superheldenmaskers verven. Van al die activiteiten en de warme zon kregen de kinderen natuurlijk wel dorst. Ze kregen verfrissende limonade en stukjes vers fruit tussendoor op de energie op peil te houden. Een prachtige afsluiter van de Speelfestivals!Foto’s door Laura Frije!

Een nieuw begin, TikTok!

Wij hebben ons tijdens de meivakantie ook op een nieuw platform geïntroduceerd: TikTok. Ben je benieuwd naar wat jeugdagent Jouke had te vertellen? Of hoe het lasergamen er aan toe ging? Bekijk onze filmpjes op TikTok via deze link: https://www.tiktok.com/@speelfestival_groningen?_t=8c20ntmbkLK&_r=1

Voor de mooiste foto’s van alle Speelfestival avonturen kan je terecht bij onze Instagram pagina! https://www.instagram.com/speeltuinengroningen/