Terugblik op het eerste Speelfestival van 2023!

De Speelfestivals worden elke voorjaars-, mei-, zomer- en herfstvakantie georganiseerd in Groningen. Er zijn gratis activiteiten in deelnemende BSV’s van de Speeltuincentrale. Deze activiteiten zijn voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud. Het eerste Speelfestival van dit jaar was een groot succes. Laten we even terugblikken op alle avonturen van afgelopen week.

Maandag – Klaar voor de start? Go!

Vandaag startten onze uitvinders met het Speelfestival avontuur! Bij @BSV De Semmelstee vertelde Professor M. hoe de jonge uitvinders zelf slijm kunnen maken. Hoe wordt een vloeistof nou zo slijmerig? En hoe zorg je ervoor dat het slijm de juiste dikte heeft? Professor M. stelde moeilijke vragen en liet de kinderen goed zelf nadenken. De zaal zat vol met spanning en nieuwsgierigheid.

Bij @BSV Helpman-Oost konden de kinderen hun creativiteit laten vloeien. Robots bouwen van oude materialen of lekker tekenen en knutselen. Trots lieten onze uitvinders elke stap aan hun ouders en onze Speelambassadeurs zien. “Het is zo leuk om te zien dat de kinderen je herkennen tijdens de Speelfestivals. Er verschijnt gelijk een lach op hun gezicht zodra ze me zien. Dat is waarom ik dit doe,” verteld Senna, een van onze Speelambassadeurs.


Dinsdag – Deze jonge uitvinders zijn niet te stoppen!

In BSV de Hoogte waren, voor zover je om je heen kon kijken, labjassen te zien. Als dat geen ‘Uitvinders’ roept, weten wij het ook niet meer. Kinderen, Speelambassadeurs en coördinatoren droegen allemaal de gear die nodig was om goed te onderzoeken en ontdekken. Het getik van hamers, het neerleggen van een lijmpistool en het zoeken tussen cd’s, blikken en spijkers vulde de hele middag de grote ruimte. ‘Dat werkt echt niet!’ riep een jonge uitvinder toen een Speelambassadeur een proef demonstreerde. Op een bord een poppetje tekenen, een mengsel van water en zeep bijvoegen en… het poppetje gaat drijven! Met open monden stonden de kinderen te kijken naar wat er voor ze af speelde. Het was een middag van pure ontdekkingen en hier en daar een vleugje magie. Als afsluiting van de middag scheen de zon dus er is er ook volop buiten gespeeld!

Woensdag – Nieuwsgierige kinderen en veel lekkers!

Bij @BSV DIB begon het Speelfestival met een heerlijke lunch. Verse smoothies en belegde broodjes in overvloed. Zo konden onze uitvinders met genoeg energie alle proefjes doen en alles ontdekken. Een blinde smakentest was best spannend voor de kinderen. Was het wel lekker? Hebben ze het al eens eerder geproefd? Of ontdekken ze nieuwe lekkere en gezonde hapjes? Geblinddoekt kregen ze verschillende hapjes zoals oude kaas of grapefruit. Wat voor smaak was het? Zoet? Zout? Of toch ietsje bitter? De meningen waren soms verdeeld, toch wel gek om nieuwe dingen te proeven. Veel dingen waren toch wel bitter of zuur volgens onze uitvinders. De favoriet? Grapefruit!

Bij @BSV Paddepoel was Professor M. ook weer aanwezig om onze uitvinders alle fijne kneepjes van het vak te leren. De kinderen konden niet wachten om te beginnen. In hun enthousiasme werd het één grote slijmerige boel. Voor veel uitvinders was dit de laatste missie voordat ze lekker huisgemaakte pannenkoeken mochten eten. Met blauwe en roze poedersuiker, stroop of gewoon allebei! De ouders konden meegenieten en toekijken hoe de dappere uitvinders hun talenten lieten zien.

Vrijdag – eindigen met een knal!

Op de laatste dag van het Speelfestival hebben de uitvinders in @BSV De Apenkooi allerlei trucjes geleerd met ballonnen. De haren stonden recht overeind en de ballonnen bleven op magische wijze aan de muur plakken. Wow! Ook moesten onze uitvinders samenwerken om de ballon in de lucht te houden zonder handen. Maar wat vonden de kinderen het leukst? “De Limbo!” klonk het in koor.

Bij @BSV Selwerd hebben de uitvinders rakketten gemaakt van lege flessen. Maar rakketten horen te vliegen, toch? Buiten in de speeltuin moesten de uitvinders hun raket met water vullen. Vervolgens werd er lucht in gepompt door onze Speelambassadeurs en vlogen de rakketten de lucht in. De kinderen gingen uit hun dak van plezier en verwondering! Na zo’n knallende afsluiter hadden onze uitvinders natuurlijk wel een broodje (vega) knakworst verdiend.


Even opladen.. en door!

Wat een fantastische week met een geweldige inzet van onze partners, vrijwilligers, ouders en kinderen. Wil jij er de volgende keer ook graag bij zijn? Dat kan! Wij organiseren de Speelfestivals ook in de meivakantie, zomervakantie en herfstvakantie. Met een ander thema natuurlijk. Kun jij raden wat het thema van de meivakantie is? Laat het ons weten!

We geven alvast één hint: het wordt… Super!