Wethouder Eelco Eikenaar opent vijfde editie van de Speelfestivals


Vandaag gaat de vijfde editie van de Speelfestivals in Groningen van start. Wethouder Eelco Eikenaar opent om 13.30 uur het Speelfestivalseizoen bij BSV De Apenkooi, Zilverlaan 4 in Vinkhuizen.

Deze zomervakantie worden 11 speeltuinen omgetoverd tot een Tropisch Eiland, waar kinderen tussen de 6-12 jaar gratis aan diverse tropische activiteiten kunnen meedoen. Van limbodansen tot het maken van mocktails, van een salsa workshop tot het maken van een bloemenkrans. In elke wijk is het programma weer anders.

Hier is het volledige programma van de 11 Speelfestivals in te zien: Zomer Speelfestival 2022!

 

Gemeente Groningen
Dankzij de motie van de gemeente Groningen en de inzet van wethouder Carine Bloemhoff is het na vijf edities eindelijk gelukt om na vele jaren incidentele subsidie volgend jaar te kunnen rekenen op een structurele subsidie. ‘We zijn erg blij met deze erkenning. Met deze subsidie kunnen we straks elke vakantie een mooi programma voor kinderen die niet of nauwelijks op vakantie gaan aanbieden’, zegt coördinator van de Speeltuincentrale Sisca Sytema.

 

11 Speelfestivals
In de zomervakantie worden 11 speeltuinen omgetoverd tot een Tropisch Eiland, waar kinderen mee kunnen doen met verschillende workshops, sportactiviteiten of lekker kunnen luieren in de speeltuin. Voor de lekkere trek zijn er tussendoor gezonde snacks en drinken. De Speelfestivals vinden plaats in de speeltuinen in de Oosterparkwijk, de Hoogte, de Indische Buurt, Selwerd, Paddepoel, Vinkhuizen, De Wijert, Helpman-Oost, Corpus den Hoorn en op 2 locaties in Hoogkerk.


Speelambassadeurs

Bij de voorbereiding en uitvoering van de Speelfestivals zijn ook jonge vrijwilligers betrokken. Deze zogenoemde Speelambassadeurs helpen bij de begeleiding van de kinderactiviteiten. Er zijn dit jaar 40 Speelambassadeurs die minimaal 1 week als vrijwilliger bij een of meerdere de Speelfestivals actief zijn.

 

Ontwikkeling
De Speeltuincentrale begon vijf jaar geleden als experiment in 1 speeltuin en dit jaar gaan we voor de tweede keer in 11 speeltuinen een onvergetelijke zomer voor kinderen aanbieden. Samen met vrijwilligers, kinderen en organisaties in de wijk is het programma van de Speelfestivals tot stand gekomen. Daarom heeft elk Speelfestival per wijk ook een eigen, ander programma.

 

Sponsoren en subsidienten
Dankzij de financiële steun van de gemeente Groningen, Fonds Ter Schouw van Sanen, Emma Foundation, Grong, VSB-fonds, Sportakkoord Groningen, RK-SCI Vermogensfonds en andere fondsen kunnen we deze Speelfestivals organiseren.

[18 juli 2022]